Malé, chutné a dobré aj na nervy. Také sú ríbezle!

ríbezle

Nenápadné a pritom také výživné sú ríbezle, ktoré sa nám neodmysliteľne spájajú práve s letom. Červené ríbezle je možné zbierať koncom júna, pričom rastú až do septembra. Obsahujú niekoľko dôležitých vitamínov a ich konzumáciou posilňujeme aj našu imunitu.

Čo obsahujú a ako pomáhajú?
Ríbezle obsahujú celý rad vitamínov, minerálov a stopových prvkov – vitamíny C, A, skupiny B, horčík, draslík a vápnik. Odporúča sa zjesť 40 bobuliek a prekryjeme potrebnú dávku vitamínu C.

Ich konzumáciou sa vďaka vitamínu A posilní aj naša imunita a vitamín niacín je zasa dôležitý pre nervy. Ak chceme mať pevné vlasy, nechty a krajšiu pleť, mali by sme ich jesť častejšie. Ríbezle dodávajú pokožke dostatočnú hydratáciu.

Okrem toho majú pozitívny účinok aj pre naše oči,  ich vláknina vplýva na činnosť čriev a súčasťou jedálnička by mali byť aj pre tých, ktorých často trápia vírusové ochorenia alebo nádcha.

Ak vás trápi kašeľ, potom siahnite po šťave z čiernych ríbezlí a kloktajte. Ďalším plusom ich konzumácie je aj to, že pôsobia ako prevencia proti rakovine. Mali by ste ich jesť čerstvé a surové. Pokiaľ ale máte problémy s pálením záhy, potom by ste sa im mali skôr vyvarovať.

Ak chceme, aby nám náš mozog lepšie fungoval a aby bola naša pamäť ako za starých čias, odporúčajú sa práve tieto malé nenápadné bobuľky z našich záhrad.

Pôsobia upokojujúco a ovplyvňujú aj naše celkové duševné rozpoloženie. Pri reumatických bolestiach by sa mal každý deň piť čas z vysušených bobúľ. Vďaka nim sa zlepšuje aj naša koordinácia, činnosť svalov a trávenie.

Tento liečivý zázrak je aj skvelým antioxidantom, dokáže organizmus zbaviť voľných radikálov a chráni pred vznikom rakoviny. Ak vás trápia kŕčové žily, práve ríbezle zlepšujú ich priechodnosť.

Červené či čierne?
Aj keď pozitívne účinky majú aj červené, predsa by sa z tejto dvojice stali víťazom čierne. Obsahujú totiž viac vitamínu C a viac látky nazývanej rutín. Ich sila spočíva aj pri liečbe problémov s močovými cestami či s obličkovými kameňmi. Čierne ríbezle (listy aj plody) sa používajú aj pri infekčných zápaloch dýchacích ciest a pri reumatických ochoreniach.

Autor: INA
Foto: Shutterstock