Letné lahôdky z grilu

Využite vrcholiacu grilovaciu sezónu a pozvite priateľov na letnú garden party plnú voňavých dobrôt. Grilovať však nemusíte vždy iba klobásky, kuracie rezne či inú „klasiku“. Nechajte sa inšpirovať netradičnými, no o to chutnejšími receptami známych televíznych šéfkuchárov Zdeňka Pohlreich a Lukáša Vokrouhlíka!

Recept na Štrúdľu na grile

Ingrediencie:

600 g Lístkového cesta

120 g Cukru kryštáľ

1 g Škorice

50 g Vlašských orechov

1000 g Jabĺk

2 ks Vajíčok

20 g Strúhanky

100 g Hladkej múky

80 g Hrozienok

30 g Vanilkového cukru

100 g Cukru múčka

50 g Rumu

Postup:

Jablká umyjeme, olúpeme a nakrájame na plátky. Pridáme cukor, škoricu, hrozienka namočené do rumu, vanilkový cukor a sekané vlašské orechy. Lístkové cesto rozvaľkáme na obdĺžnik, používame hladkú múku na posyp, aby sa cesto nelepilo. Takto pripravené cesto najskôr zľahka posypeme strúhankou a potom vŕšime do stredu cesta jablkovú zmes. Zabalíme. V priebehu balenia potierame okraje rozšľahaným vajcom, aby cesto dobre držalo pri sebe. Preložíme na papier na pečenie. Nakoniec celú štrúdľu potrieme rozšľahaným vajcom a hornú stranu poprepichujeme v niekoľkých miestach vidličkou. Dáme do vyhriateho grilu a pečieme. Po upečení posypeme múčkovým cukrom.

Na prípravu štrúdle využijeme metódu nepriameho grilovania počas približne 20 minút, kým bude štrúdľa do zlatista prepečená.

Vanilková omáčka:

Uvaríme vanilkový puding podľa návodu na obale, potom ho rozriedime smotanou na šľahanie.
Recept na Quesadilas na grile

Ingrediencie:

30 pšeničných tortíl

700 g nastrúhaného syra

700 g anglickej slaniny nakrájanej na tenké rezance

Postup:

Anglickú slaninu orestujeme na panvici. Tortily posypeme nastrúhaným syrom a opečenou slaninou. Preložíme do tvaru polmesiaca a grilujeme z každej strany cca 2 minúty. Upečené Quesadilas podávame s paradajkovou salsou.

Na prípravu quesadilas použijeme metódu priameho grilovania na strednom žiari počas cca 6 minút.

Paradajková Salsa Cruda:

Ingrediencie:

2 cibule červené

13 paradajok

5 zelených papričiek jalapeňo

čerstvý koriander alebo petržlenová vňať

3 jarné cibuľky

1,5 dl olivového oleja

šťava z 2 limetiek

soľ

Postup:

Paradajky zbavíme jadierok, nakrájame na drobné kúsky, pridáme nasekaný koriander alebo petržlenovú vňať, nadrobno nakrájanú cibuľu a ostatné ingrediencie na salsu, ochutíme limetkovou šťavou, olivovým olejom a soľou.

Recept na kačku na pomarančoch a stonkovom zeleri (pečené na stojane)

Ingrediencie:

3 ks kačky

8 ks pomarančov

soľ

drvený koriander

8 stoniek zeleru

Postup:

Kačku osolíme, potrieme drveným koriandrom, naplníme listami stonkového zeleru. Do nádobky stojana (výparník) nalejeme vodu a dáme zbytky pomarančov a zeleru. Kačku umiestnime na stojan, v ktorom sú olúpané a pokrájané pomaranče a dáme piecť. Pečieme cca 2 hod. a kožu priebežne potierame výpekom. Cca 20 minút pred dokončením do šťavy pridáme pokrájaný zeler. Pred servírovaním zlejeme celý výpek do misky a rozmixujeme ručným mixérom. Prípadne môžeme pridať vriacu vodu podľa potreby. Túto lahodnú omáčku potom servírujeme k nakrájaným porciám kačky.

Na prípravu kačky na pomarančoch využijeme metódu nepriameho grilovania na strednom žiari cca 120 minút.

A čo je to metóda nepriameho grilovania?

Nepriame grilovanie je metóda podobná pečeniu, ktorá však dodá grilovanému pokrmu chuť a vzhľad, aké Vám vaša trúba nikdy neponúkne. Teplo vydané uhlím či briketami hneď neuniká, ale vďaka poklopu se odráža a rovnomerne obopína grilované potraviny, vďaka čomu nie je nutné ich behom grilovania obracať.

Nepriama metóda je vhodná na potraviny, ktoré vyžadujú viac ako 25 minút grilovania alebo na potraviny, ktoré sú tak jemné, že priame vystavenie zdroju tepla by ich vysušilo alebo pripálilo, napr. celá pečienka, rebrá, celé kurčatá, veľké kusy mäsa rovnako ako jemné rybie filé.

Recept na karotky s pomarančovou kôrou

Ingrediencie:

30 karotiek (podľa veľkosti i menšie množstvo)

130 g medu

100 g rozpusteného masla

kôra z pomaranča

7 g balsamico octu

sekaná petržlenová vňať

Postup:

Mrkvy očistíme a krátko povaríme v mierne osolenej vode, aby zostali tuhé. Vychladíme v ľadovej vode a necháme odkvapkať. Gril predhrejeme na priamu strednú teplotu. V miske premiešame rozpustené maslo s medom, octom, troškou soli a s pomarančovou kôrou. Vložíme mrkvy a zo všetkých strán ich v náleve vymáčame. Takto pripravené mrkvy kliešťami vyberáme z nálevu, položíme naprieč na grilovací rošt a grilujeme s uzatvoreným poklopom na priamom strednom žiari   4-6 min. pokiaľ mierne neskaramelizujú. Občas obráťte, aby boli vypálené mriežky po celom obvode grilovaných mrkví. Po ugrilovaní vložte do zvyšnej prehriatej zálievky a posypte sekanou petržlenovou vňaťou.

Na prípravu mrkvy s pomarančovou kôrou využijeme metódu priameho grilovania na silnom žiari počas cca 12 minút.

A čo je to metóda priameho grilovania?

Priame grilovanie znamená, že sa potraviny grilujú priamo nad zdrojom tepla a pri jeho použití je nutné pokrm minimálne raz obrátiť.

Priama metóda je vhodná predovšetkým na potraviny, ktoré sa grilujú menej ako 25 minút, napr. steaky, špízy, kotlety, klobásy, zelenina a pod. Priamym grilovaním získava mäso nádhernú štruktúru s charakteristickou mriežkou.