Kto ešte nezaváral, raz určite bude…

Ovocie z vlastnej záhradky, cukor podľa vlastnej chuti, kombináciám ovocia a korenín sa medze nekladú. To je zaklad pre ten najlepsi domaci dzem.
Vďaka príprave vlastného džemu vždy presne viete, čo sa v každom zaváracom pohári nachádza a čo svojej rodine prinesiete na stôl. Zmena je vítaná a tak prinášame zopár receptov na niečo nové.

Marhúľový džem s mangom

Vystačí na: asi 5 pohárov á 350 ml

Doba prípravy: asi 40 minút

Prísady:

·         1 kg marhúľ odkôstkovaných a nakrájaných na malé kúsky

·         350 g manga olúpaného a nakrájaného na malé kúsky

·         300 ml karotkovej šťavy

·         1 balenie Želírovacieho cukru Super 3:1 Dr.Oetker

Príprava:

1.  Vo veľkom hrnci dobre premiešame marhule s mangom. Pridáme karotkovú šťavu a Super želírovací cukor a za stáleho miešania privedieme do varu. Za stáleho miešania dôkladne povaríme minimálne 5 minút.

2.  Na tanierik kvapneme 1–2 KL práve prevareného džemu. Ak je po vychladnutí málo tuhý, vmiešame doň ešte 2 zarovnané KL Kyseliny citrónovej Dr.Oetker.

3.  Prípadnú penu odoberieme a ihneď plníme do pripravených pohárov až po okraj. Uzavrieme viečkami, poháre obrátime dnom nahor a asi 5 minút necháme stáť na viečku.

TIP: 50 ml karotkovej šťavy môžeme nahradiť 50 ml marhuľového likéru.

 

Piňa Colada džem

Doba prípravy:asi 35 minút

Vystačí na: asi 3 poháre á 350 ml

Prísady:

·        700 g ananásu (očisteného a rozmixovaného)

·        200 ml 100 % pomarančového džúsu

·        1 zarovnaná KL Kyseliny citrónovej Dr.Oetker

·        1 balenie Želírovacieho cukru Extra 2:1 Dr.Oetker

·        50 ml kokosového likéru

Príprava:

1.   Na prípravu džemu ananás vložíme do väčšieho hrnca. Pridáme džús a kyselinu citrónovú a dobre premiešame so želírovacím cukrom. Za stáleho miešania privedieme do varu a dôkladne povaríme minimálne 5 minút. Ku koncu varu prilejeme likér. Odoberieme prípadnú penu a ihneď plníme do pripravených pohárov až po okraj. Uzavrieme viečkom, poháre obrátime dnom nahor a asi 5 minút necháme stáť na viečku.

TIP: Džem chuťou pripomína obľúbený nápoj. Hodí sa na prípravu mliečnych kokteilov a zmrzlín, zákuskov alebo na čerstvé pečivo.

 

Broskyňové pyré

Doba prípravy:asi 35 minút

Vystačí na: asi 3 poháre á 350 ml

Prísady:

·        1 kg broskýň (olúpaných a odkôstkovaných)

·        1 balíček Škoricového cukru Dr.Oetker

·        1 Vanilkový struk „Bourbon“ Dr.Oetker

·        2 zarovnané KL Kyseliny citrónovej Dr.Oetker

·        1 balenie Želírovacieho cukru Extra 2:1 Dr.Oetker

Príprava:

1.   Na prípravu pyré vložíme broskyne do väčšieho hrnca a pomocou ručného ponorného mixéra rozmixujeme. Pridáme škoricový cukor, rozkrojený vanilkový lusk a kyselinu citrónovú a dobre premiešame s želírovacím cukrom. Za stáleho miešania privedieme do varu a dôkladne povaríme minimálne 5 minút.

2.   Odoberieme prípadnú penu, pridáme vanilkový lusk a ihneď plníme do pripravených pohárov až po okraj. Uzavrieme viečkom, poháre obrátime dnom nahor a asi 5 minút necháme stáť na viečku.

TIP: Broskyne môžeme čiastočne alebo úplne nahradiť marhuľami. Pyré sa hodí na priamu konzumáciu teplé aj studené.