Gastro

Koláče od babičky

babičkin koláč

K prázdninám a letu patria aj chvíle strávené u babičky na chalupe, alebo len tak na návšteve, kde k pohode patria domáce koláče plné ovocia a nezameniteľnej domácej chute. Táto spomienka nás bude sprevádzať dlhé roky. 

Babičkin slivkový koláč: 

Prísady:
Na mrveničku:

  • 200 g hladkej múky
  • 100 g cukru
  • 1 balíček vanilínového cukru
  • 100 g zmäknutého masla alebo margarínu

Na cesto:

  • 150 g zmäknutého masla alebo margarínu
  • 150 g cukru
  • 1 balíček vanilínového cukru
  • 4 vajcia
  • 100 g hladkej múky
  • 50 g Gustinu jemného kukuričného škrobu
  • 1 zarovnaná kávová lyžička kypriaceho prášku do pečiva
  • nastrúhaná kôra z polovice chemicky neošetreného citróna

Na náplň:

  • 500 g polotučného tvarohu
  • 50 g cukru
  • 1 balíček vanilínového cukru
  • šťava z polovice citróna
  • 100 ml mlieka
  • 1 kg sliviek
  • 1 balíček škoricového cukru

Na ozdobenie:

  • 1 zarovnaná polievková lyžica práškového cukru

 Príprava:
1.    Na prípravu mrveničky v mise ručne alebo ručným miesičom spracujeme múku, cukor, vanilínový cukor a maslo alebo margarín.

2.     Na prípravu cesta vyšľaháme maslo, cukor a vanilínový cukor elektrickým ručným šľahačom na strednom stupni do peny. Postupne pridávame vajcia a vyšľaháme.  Múku premiešame so škrobom a kypriacim práškom a ručne vmiešame spoločne s citrónovou šťavou do peny. Hotové cesto rozotrieme na vymastený plech.

3.     Na prípravu náplne vymiešame tvaroh, cukor, vanilínový cukor, citrónovú šťavu a mlieko elektrickým ručným šľahačom na strednom stupni dohladka. Hotovú náplň rozotrieme na cesto a poukladáme na ňu umyté a rozpolené slivky. Posypeme škoricovým cukrom a mrveničkou, vložíme do predhriatej rúry a pečieme.

Teplovzdušná rúra:           160 °C
Čas pečenia: asi 40 minút

4.    Upečený múčnik necháme na kuchynskej mriežke vychladnúť a pred podávaním posypeme práškovým cukrom.

Autor: Lujza B.

babičkin koláč

 

 

Click to comment

Odpovedať

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

To Top