Je káva aj pre tehuľky? Ochráni nás pred infarktom? Kedy zaberá najlepšie?

Ochráni nás pred infarktom?

Káva je náš budíček, naša vášeň, naša závislosť a večná téma vedcov, lekárov i domácich liečiteľov. Pozrime sa na najčastejšie otázky, pochybnosti, polopravdy aj fámy týkajúce sa kávy.

Káva nalačno spôsobuje žalúdočné vredy!
Odborníci toto tvrdenie považujú za výmysel. Pravdepodobne súvisí s tým, že kofeín podporuje vylučovanie žalúdočných kyselín. Takže, ľudia, ktorých trápia problémy so žalúdkom, s vredmi, trpia refluxom, pálením záhy a podobne, by sa mali kávy na istý čas vzdať, alebo ju aspoň obmedziť.

Tehotné a dojčiace ženy si ku káve nesmú ani privoňať!
Našťastie, najnovšie výskumy hovoria, že maminky v očakávaní, či čerstvé mamičky si kávu nemusia odopierať. Ak je tehotenstvo bezproblémové, respektíve, bábätko zdravé, mamičky sa môžu povzbudiť aj kofeínom. Bezpečná denná dávka kofeínu pre túto skupinu žien je 200 miligramov. Priemerná šálka kávy obsahuje 75 – 80 miligramov kofeínu. Jednoducho, jedna až dve šálky kávy bežnej sily sa podľa Európskej agentúry pre bezpečnosť potravín považuje za dovolenú a bezpečnú aj pre tehotné a dojčiace ženy.

Káva znižuje riziko zubného kazu, zápalu ďasien aj infarktu!
Ako sa to vezme. Do istej miery je to pravda! Káva obsahuje nie je len kofeín ale aj množstvo organických látok, ktoré majú vysoký stupeň antioxidačnej, protizápalovej aktivity. Káva vďaka nim teda skutočne znižuje zápalový potenciál, ktorý sa môže prejaviť napríklad pri kôrnatení ciev alebo zápale ďasien a podobne. V tomto smere káva skutočne pomáha.

Nie je jedno, kedy si ju dáme, káva totiž neúčinkuje celý deň rovnako!
Svätá pravda. Vedci zistili, že účinok kávy výrazne potláča kortizol, tzv. stresový hormón. Jeho hlavnou funkciou je zvyšovanie celkovej pohotovosti pri záťažových situáciách, akými sú stres alebo infekčné choroby. Najviac kortizolu v krvi je medzi 8. a 9. hodinou ráno. Ak si dáme kávu práve v tomto čase, nezaberie! Vedci preto radia dať si kávu až po deviatej. Káve by sme sa mali vyhnúť aj medzi 12. a 13. hodinou a medzi 17.30 a 18.30. I v týchto časoch jej povzbudzujúce účinky úspešne potláča  kortizol.

Slováci pijú veľa kávy!
V skutočnosti, pijeme jej omnoho menej ako ostatní Európania. Podľa najnovších overených výsledkov výskumov je  200 – 400 miligramov kofeínu pre zdravého dospelého človeka bezpečnou dennou dávkou. Slováci vypijú denne priemerne do 300 miligramov kofeínu, pričom napríklad Francúzi, Fíni alebo Nemci 500 – 600  miligramov denne. Tak ako my, aj Česi sú pod hranicou bezpečného intervalu. Treba si však uvedomiť, že každý z nás metabolizuje inak, niekto rýchlejšie, niekto pomalšie. Niekto sa roztrasie aj po jednej šálke kávy, niekomu neublíži ani 5 šálok silnej kávy. Aj v tomto prípade sa treba držať starej známej pravdy – všetko s mierou a treba pritom počúvať svoje telo.

Autor: Alžbeta

Ochráni nás káva pred infarktom?