Je vašim novoročným predsavzatím prestať fajčiť? Pomôžu omega-3 mastné kyseliny

Je vašim novoročným predsavzatím prestať fajčiť?

Fajčenie je závislosť, ktorá má mnoho negatívnych účinkov na zdravie. Mnoho ľudí sa spolu so začiatkom nového roka rozhodne skončiť s cigaretami. Nie je to  však také jednoduché. „V tejto situácii môže pomôcť správna strava, najmä taká, ktorá obsahuje omega-3 mastné kyseliny,“ vysvetľuje odborníčka na výživu MUDr. Katarína Babinská, PhD.

Fajčiari, ktorí chceli ukončiť túto smrteľnú závislosť, pravdepodobne vyskúšali mnoho spôsobov, náhrad i pokrmov, ktoré by potlačili chuť zapáliť si cigaretu – ale nie vždy s dobrými výsledkami. „Sľubnou nádejnou na pomoc by mohli byť omega-3 mastné kyseliny. Vedci uskutočnili štúdiu, v ktorej podávali fajčiarom omega-3 mastné kyseliny vo forme výživových doplnkov. Opakované vyšetrenie po uplynutí jedného mesiaca preukázalo[1], že dobrovoľníci obmedzili fajčenie a prejavili menšiu chuť vrátiť sa k závislosti,“ hovorí odborníčka Babinská. Vedci na základe svojho výskumu dospeli k záveru, že ich nedostatok nepriaznivo vplýva na mozgové centrá, ktoré sú zodpovedné za závislosť.

Výskumov, v ktorých sa vedci pokúšali nájsť spojenie medzi omega-3 mastnými kyselinami a fajčením,[2] bolo veľa. „Počas iného výskumu sa zistilo, že fajčiari sa vyznačovali nižším príjmom omega-3 mastných kyselín v strave, ako aj nižšou hladinou omega-3 v krvi než nefajčiari. Okrem doplnkov výživy je preto prospešné dbať i na príjem omega-3 mastných kyselín z prírodných zdrojov. Medzi bežne používanými rastlinnými olejmi sa ich významným obsahom vyznačuje repkový olej,“ potvrdzuje Babinská s tým, že spomedzi potravín sú vynikajúcim zdrojom týchto zložiek napríklad ryby.

Čo sa týka repkového oleja, práve ten je charakteristický vysokým obsahom omega-3 mastných kyselín.[3] No dôležité nie je iba množstvo prijímaných nenasýtených mastných kyselín, ale aj ich vzájomný pomer. Väčšina olejov obsahuje oveľa viac omega-6 ako omega-3 mastných kyselín, výnimkou je repkový olej, ktorý je veľmi dobrým zdrojom omega-3 a má ideálny pomer týchto kyselín – 2:1.[4] Omega-3 mastné kyseliny sú v tzv. západnej strave nedostatočne zastúpené a odporúča sa zvýšenie ich príjmu.[5] Stačia už dve lyžice repkového oleja denne – táto dávka úplne pokrýva fyziologickú potrebu kyseliny linolénovej (ALA) zo skupiny omega-3 u človeka. Stojí za to zmeniť trocha svoje návyky – jednoducho jedzte rybu niekoľkokrát ta týždeň, pridajte repkový olej do šalátu, polievky či ranného smoothie.

Zbavenie sa závislosti na fajčení je ťažké, ale nie nemožné. Ak dostanete chuť zapáliť si cigaretu, skúste si nájsť náhradnú činnosť, počas ktorej zamestnáte ruky i myseľ. Veľkou pomocou bude i podpora rodiny a priateľov, ktorí vám pomôžu pripravovať jedlá bohaté na omega-3 s repkovým olejom. Príklady receptov nájdete na adrese www.zamilujsadorepkovehooleja.eu. V tomto prípade už nenájdete žiadne výhovorky.

[1] https://www.sciencedaily.com/releases/2014/11/141106101903.htm
[2] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4804563/
[3] ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) NR 116/2010  z dnia 9 lutego 2010 r. zmieniające rozporządzenie (WE) nr 1924/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do wykazu oświadczeń żywieniowych
[4] Davidson, Passmore 1971, Ziemlański, Budzyńska-Topolowska 1991, Macrae i in. 1993, Mayes 1995, GISSI- Prevenzione Trial 1999, Simpolous 1999, Connor 2000, Albert i in. 2002, Kłosiewicz-Latoszek 2002, Kolanowski i in. 2004, Harris 2005, Hodgson, Mori 2005, Simpolous 2005, Ausman 2006, Kozłowska-Wojciechowska 2006, Zatonski i in. 2008, www.eufic.org
[5] Connor W.E. “Importance of n-3 fatty acids in health and disease”. Am. J. Clin. Nutr., 71(suppl), 171-175S, 2000

Foto: Shutterstock

Je vašim novoročným predsavzatím prestať fajčiť?