Jarda Židek má opäť Nebíčko v papuľke

Prvá kuchárska kniha Nebíčko v papuľke šéfkuchára a svetobežníka Jaroslava Žídeka mala obrovský úspech. Ponúkla sprievodcu po Slovensku a jeho zaujímavostiach, raritách, ale najmä kulinárske lahôdky.

Teraz vychádza 2.diel Nebíčka v papuľke, v ktorom Žídek ponúka okrem zaujímavostí z rozličných regiónov veľa tradičných receptov od slovenských mamičiek, babičiek, ale aj od šikovných gazdov.

Veľkou výhodou týchto receptov je, že sú overené generáciami a zaslúžia si, aby sa na ne nezabudlo. „Preto dúfam, že sa pustíte do ich skúšania, vyvárania aj pečenia. A keď budete mať chuť aj na čosi odvážnejšie a menej bežné, stavte na moje extra recepty, ktoré som starostlivo vyberal ku každej kapitole tak, aby ju vhodne doplnili a najmä aby všetkým šmakovalo rovnako ako mne!“ píše v knihe obľúbený Jarda Židek.

Tu je jeden z jeho extra receptov, ktoré neodzneli v tv relácii:

Čokoládové sušienky cookies

asi 30 kusov —– čas prípravy: 15 minút —– čas odležania: 30 minút —– čas pečenia: 15 minút

Suroviny:
125 g masla
125 g stuženého rastlinného tuku

na pečenie
100 g kryštálového cukru
100 g hnedého cukru
2 vajcia
400 g polohrubej múky
1 balíček vanilínového cukru
štipka soli
1 lyžička jedlej sódy
250 g čokolády na varenie (najlepšie s minimálne 53 % kakaa)

Postup:
Maslo a tuk vymiešame s cukrom do peny a primiešame vajcia. Suché ingrediencie zmiešame a pridáme do maslovej masy. Dôkladne premiešame a nakoniec pridáme čokoládu nasekanú na malé kúsky. Necháme v chladničke odležať asi 30 minút.*
Rúru vyhrejeme na 180 °C a plech vystelieme papierom na pečenie. Z cesta vytvoríme guľôčky a rozložíme ich na plech. Nechávame medzi nimi dostatočný priestor, pretože cesto sa pri pečení roztečie. Pečieme 15 minút. Hotové cookies necháme na plechu chvíľu odpočinúť, až potom ich preložíme na misu.

Jardove tipy a triky
• Sušienky nepečte príliš dlho, lebo budú pritvrdé. Odporúčam uchovávať ich v uzatvárateľnej sklenenej dóze. Tak v nej vydržia aj niekoľko týždňov.