Gastro

Jahody – zo záhonu do špajze

Nazbierali sme si jahody na farme za veľmi krátku dobu a šup domov zavárať. Už po ceste som mala pár nápadov v hlave na nové recepty. Takže sme sa zastavili ešte na trhu po doplnkové suroviny a veru som si na dva dni urobila z kuchyne chemické laboratórium.
Ponúkam vám pár mojich najnovších receptov.

Jahodový koláč na raňajky
1 hrnček hladkej múky, 1 hrnček hrubej múky, 1 hrnček cukru premiešame s čajovou lyžičkou sušeného droždia. V inej miske si urobíme tekutú zmes z 1 hrnčeka mlieka, ½ hrnčeka oleja a 1 vajíčka XXXL. Všetko spojíme a vlejeme do pekáča. Nakrájame si veľké množstvo jahôd na menšie kúsky a cesto na pekáči doslova posypeme. Necháme nakysnúť, kým sa nám rúra nahreje na 220°C. Potom pekáč vložíme do strednej časti rúry, stiahneme teplotu na 200°C a pečieme asi 35 minút.
Ak sme nasypali na cesto veľké množstvo jahôd, vytvorí sa z cukru, ktorý pustia jahody akoby červená želatínová poleva.

Jahodový lekvár so zázvorom
500 ml rozmixovaných jahôd premiešame s asi 200 gramami malých kúskových jahôd a 1 polievkovou lyžicou nastrúhaného zázvoru. Necháme pod pokrievkou postáť asi 2 hodiny. Potom vmiešame posekané lístky mäty – asi za hrsť a 350 g hnedého cukru. Premiešame a necháme postáť zase asi dve hodiny. Potom na strednom plameni za častého miešania varíme do zhustnutia. Pred ukončením varenia vmiešame do lekváru 100 ml citrónovej šťavy. Hustnutie si skúšame na tanieriku. Potom vlejeme do pohára vyliateho vriacou vodou, aby bol teplý. Hneď uzavrieme viečkom.
My sme ich však doma nechali vychladiť a prikryla som ich celofánom a previazala stužkou ako sme to robievali v mojom detstve.  A teraz mám prichystané pekné darčeky k narodeninám.

Jahodový džem s banánom
500 g jahôd rozmixujeme so 400 g banánu a 1 mokka kávovou lyžičkou kyseliny citrónovej. Varíme za veľmi častého miešania do zhustnutia na miernom plameni.

Jahodová marmeláda s mätou
500 g drobných jahôd, 350 g kryštálového cukru, hrsť mäty pepermintovej, 4 polievkové lyžice citrónovej šťavy premiešame a necháme pod pokrievkou pôsobiť z večera do rána. Potom na strednom plameni varíme do požadovanej hustoty. Častejšie miešame.

Jahodová marmeláda s pomarančom
500 g drobných jahôd premiešame s 300 g kryštálového cukru. Prelejeme šťavou z jedného veľkého pomaranča a jemne primiešame dužinu z druhého pomaranča (bez bielych častí). Prisypeme asi 3 klinčeky. Necháme pod pokrievkou postáť asi 2 hodiny. Potom pozorne scedíme šťavu do hrnca. Šťavu prevaríme na strednom plameni na polovicu. Vmiešame jahody a zasa varíme na strednom plameni do hustoty akú chceme.

Jahodová šľahačka
250 ml rozmixovaných jahôd vyšľaháme s práškovou šľahačkou. Ponúkame s piškótami alebo kúskami drobných keksov.
Jednu verziu som sa pokúsila aj zmraziť, ale to už bolo na konci a tak som mala len 150 ml rozmixovaných jahôd a 1 dl mlieka.

Autor: Silvia B.
Foto: autorka

 

Click to comment

Odpovedať

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

To Top