Jahodová mňamka

Jahodová snehová torta

Jahody sú opäť tu a voňajú nám na každom kroku. Tradične ich jeme so šľahačkou, ale čo tak odskúšať niečo omnoho slávnostnejšie? Skúste túto dobrotu!

Jahodová snehová torta
Vystačí na asi 16 porcií
Doba prípravy asi 40 minút
Doba pečenia asi 20 minút (1 forma)

Prísady:
Na cesto:

  • 3 žĺtky
  • 75 g cukru
  • štipka soli
  • 1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker
  • 75 g zmäknutého masla alebo margarínu
  • 100 g hladkej múky
  • ½ KL Kypriaceho prášku do pečiva Dr.Oetker

Na sneh:

  • 3 bielky
  • 125 g cukru
  • 100 g mandľových plátkov

Na náplň:

  • 500 g čerstvých jahôd
  • 1 balíček Tortového želé červeného Dr.Oetker
  • 200 ml vody
  • 2 zarovnané PL cukru
  • 400 ml smotany na šľahanie
  • 2 balíčky Smeta-fixu Dr.Oetker
  • 1 balíček Vanilkového cukru Dr.Oetker

Ešte potrebujeme:

  • 2 tortové formy (Ø 26 cm)
  • elektrický ručný šľahač

Príprava:

  1. Na prípravu cesta v mise vyšľaháme žĺtky s cukrom, soľou, vanilínovým cukrom a maslom alebo margarínom elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni do peny. Pridáme múku zmiešanú s kypriacim práškom a vyšľaháme dohladka. Cesto rozdelíme do dvoch vymastených a múkou vysypaných foriem a uhladíme.

2.  V mise vyšľaháme z bielkov a cukru tuhý sneh. Sneh rozdelíme na cesto do oboch foriem a uhladíme. Posypeme mandľovými plátkami. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.

Teplovzdušná rúra:                      160 °C

  1. Korpusy necháme vychladnúť. Potom ich uvoľníme z formy. Jeden položíme na podnos a druhý ostrým nožom nakrájame na 16 častí.
  2. Na prípravu náplne jahody umyjeme a 8 väčších jahôd odložíme stranou. Zvyšok jahôd nakrájame na menšie kúsky. Tortové želé pripravíme podľa návodu na obale, ale len s 200 ml vody a 2 PL cukru. Do želé vmiešame nakrájané jahody a necháme vychladnúť.
  3. Smotanu so Smeta-fixom a vanilkovým cukrom vyšľaháme elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dotuha.
  4. Na korpus nanesieme želé s jahodami. Na povrch nanesieme šľahačku a uhladíme. Odložené jahody rozkrojíme a poukladáme po celom obvode na šľahačku. Nakrájaný korpus naukladáme na povrch torty v tvare vejára a až do podávania odložíme do chladničky. Pred podávaním môžeme tortu posypať práškovým cukrom.

Jahodová snehová torta