Gastro

Inšpirujte sa receptami odborníka

Jar už prepukla do svojej krásnej farebnej a rozkvitnutej podoby. Začína sa sezóna čerstvej úrody – sezónneho ovocia a zeleniny.  Prinášame tri aktuálne recepty z ovocia, ktoré už v máji nájdeme na záhradke, alebo na trhu.

Pikantný rebarborový koláč

Vystačí na: asi 12 porcií
Doba prípravy: asi 30 minút
Doba pečenia: asi 55 minút

Prísady:
Na cesto:
300 g hladkej múky
1 ½ zarovnanej KL Kypriaceho prášku do pečiva
250 g zmäknutého masla alebo margarínu
1 balíček vanilínového cukru
250 g polotučného tvarohu

Na ovocnú náplň:
500 g rebarbory
250 g čerstvých alebo zmrazených červených ríbezlí
1 balíček pudingu  so smotanovo-vanilkovou príchuťou
50 g cukru
250 ml nektáru z čiernych ríbezlí

Na pudingový krém:
1 balíček pudingu so smotanovo-vanilkovou príchuťou
200 ml mlieka

Na posypanie:
2 balíčky vanilínového cukru

Ešte potrebujeme:
tortovú formu (priemer 26 cm)
váľok

Príprava:
1. Na prípravu cesta zmiešame v mise múku s kypriacim práškom. Pridáme maslo alebo margarín, vanilínový cukor a tvaroh a všetko ručne spracujeme na hladké cesto. Cesto krátko premiesime na pomúčenej pracovnej ploche a rozdelíme na tri diely. Jeden diel cesta vyvaľkáme a vložíme na dno vymastenej tortovej formy. Zvyšné cesto odložíme na neskoršie použitie. Formu vložíme do predhriatej rúry a predpečieme.

Teplovzdušná rúra: 180 °C
Doba pečenia: asi 15 minút

2. Na prípravu ovocnej náplne umyjeme a očistíme rebarboru (nelúpeme) a nakrájame na kúsky veľké asi 2 cm. Ríbezle umyjeme a otrháme zo stopiek. Pudingový prášok zmiešame s cukrom a rozmiešame asi v 4 PL ríbezľového nektáru. Zvyšok ríbezľového nektáru zvaríme, pridáme ovocie a necháme povariť asi 5 minút na miernom plameni. Vmiešame pudingový prášok, povaríme najmenej 1 minútu a ovocnú náplň necháme vychladnúť.

3. Korpus necháme krátko vychladnúť. Z druhého dielu cesta vytvarujeme dlhý valček, ktorý umiestnime na predpečený korpus a rukou pritlačíme na okraj formy tak, aby vznikol okraj vysoký asi 3 cm.

4. Ovocnú náplň nanesieme na korpus. Pudingový krém pripravíme podľa návodu na obale, avšak len s 200 ml mlieka a rozotrieme na ovocnú náplň. Z tretieho dielu cesta vyvaľkáme kruh a nanesieme ho na vrstvu pudingu. Cesto na okraji opatrne pritlačíme. Povrch posypeme vanilínovým cukrom, vložíme do predhriatej rúry a dopečieme.

Teplovzdušná rúra: 180 °C
Doba pečenia: asi 40 minút

5. Koláč necháme vychladnúť vo forme na kuchynskej mriežke. Podávame na druhý deň po upečení, aby ovocná náplň  dostatočne stuhla.

 

Jahodová torta zo Schwarzwaldu

??

Doba prípravy:asi 40 minút
Doba pečenia: asi 30 minút

Prísady:
Na cesto:
4 vajcia
100 g cukru
1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker
100 g hladkej múky
2 zarovnané KL Kypriaceho prášku do pečiva Dr.Oetker
25 g Gustinu jemného kukuričného škrobu Dr.Oetker
25 g kakaa

Na náplň:
300 g jahôd
50 g mliečnej čokolády
500 ml smotany na šľahanie
2 balíčky Smeta-fixu Dr.Oetker
1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker
2 zarovnané PL cukru
2 PL griotky

Na ozdobenie:
6 PL griotky
250 ml smotany na šľahanie
1 balíček vanilínového cukru
50 g mliečnej čokolády
350 g jahôd

Ešte potrebujeme:
tortovú formu (rozmer26 cm)

Príprava:
1. Na prípravu cesta v mise vyšľaháme elektrickým ručným šľahačom na strednom stupni vajcia s cukrom a vanilínovým cukrom do peny. Preosejeme múku, kypriaci prášok, škrob a kakao a krátko vmiešame na najnižšom stupni do vaječnej peny. Cesto dohladka rozotrieme do vymastenej a múkou vysypanej formy. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.

Teplovzdušná rúra: 160 °C
Doba pečenia: asi 30 minút

2. Uvoľníme a odstránime okraj formy, korpus vyklopíme na kuchynskú mriežku, odstránime dno formy a necháme vychladnúť. Korpus dvakrát pozdĺžne prekrojíme a spodnú časť korpusu položíme na tortový podnos.

3. Na prípravu náplne jahody umyjeme, očistíme a nakrájame na kocôčky. Čokoládu nasekáme na malé kúsky alebo vytvoríme hoblinky. Elektrickým ručným šľahačom na strednom stupni ušľaháme smotanu na šľahanie, Smeta-fix, vanilínový cukor a cukor dotuha. Ručne krátko vmiešame griotku. Polovicu smotany zmiešame s čokoládou a do druhej polovice vmiešame kúsky jahôd.

4. Spodnú čas korpusu pokvapkáme 2 PL griotky a potrieme smotanovou náplňou s jahodami. Položíme strednú časť korpusu, pokvapkáme 2 PL griotky a potrieme smotanovou náplňou s čokoládou. Zakryjeme poslednou časťou korpusu a pokvapkáme 2 PL griotky.

5. Na ozdobenie ušľaháme smotanu na šľahanie s vanilínovým cukrom elektrickým ručným šľahačom dotuha. Potrieme povrch a okraje torty. Z čokolády vytvoríme hoblinky a obsypeme okraj torty. Jahody umyjeme, očistíme, nakrájame na plátky a tortu nimi ozdobíme.

TIP: Ak tortu pripravujeme pre deti, griotku vynecháme.

Click to comment

Odpovedať

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

To Top