Huby v hlavnej úlohe

Leto pomaličky vystrieda jeseň prinášajúca bohaté dary prírody. Jedným z nich sú aj huby. Tí správni „závisláci“ milujú nielen ich chuť, ale určite aj prechádzky a proces ich hľadania a nachádzania. Preto jedlo z nich pripravené chutí lepšie a má osobité čaro. Ponúkame vám tri zaujímavé recepty, ktoré ozvláštnia jesenný čas.

Hubové canneloni

Prísady:

200 g húb

60 g sušených paradajok naložených v oleji

150 g ovčieho syra

150 g bylinkového syra

tymian

12 kusov canneloni

1 strúčik jemne nasekaného cesnaku

300 ml vývaru

200 g cr?me fraîche

150 g nastrúhaného syra

soľ, mleté čierne korenie

Príprava:

Huby, rajčiny a ovčí syr nakrájame na jemné kúsky, zmiešame s čerstvým syrom a dochutíme tymianom a korením. Zmesou naplníme canneloni a dáme do nákypovej formy. Vývar zmiešame s cr?me fraîche, cesnakom a dochutíme soľou a korením. Omáčku nalejeme na canneloni, posypeme syrom a nákyp upečieme do zlatista.

 

Divoký guláš s hubami

Prísady:

1 500 g mäsa na guláš z diviny

75 g nakrájanej prerastenej slaniny

3 nakrájanej cibule20 g margarínu

300 g póru nakrájaného na kolieska

500 g nakrájaných húb

100 g paradajkového pretlaku

100 g múky

2 bobkové listy

10 bobuliek jalovca

3 ČL soli, 1/2 ČL čierneho korenia

250 ml červeného vína

750 ml vody

100 g šľahačky

50 g šípkovej marmelády alebo ríbezľového želé
Príprava:
V pekáči na varnej doske podusíme cibuľu s margarínom dohneda. Vložíme kocky mäsa a opečieme, pridáme pór a huby a ešte 10 minút podusíme. Pridáme paradajkový pretlak, múku, bobkový list, jalovec, soľ, korenie, marmeládu a všetko dobre premiešame. Prilejeme červené víno a neprikryté pečieme v rúre asi 45 minút (170–19

0°C). Mäso obrátime a zalejeme vodou, pečieme ďalších 45 minút. Všetko premiešame a pred podávaním lyžičkou na povrch nanesieme kopčeky hustej šľahačky.

 

Kuracie prsia na hubách a slanine 

Prísady:4 kuracie prsia

500 g húb (kuriatka, hliva…)

1 strúčik cesnaku

1 zväzok oregana

2 PL rozpusteného masla

1 ČL nastrúhanej citrónovej kôry

80 ml bieleho vína

1 zväzok petržlenovej vňate

8 plátkov slaniny

2 PL lyžice créme fraîche

morská soľmleté korenie

Príprava:

Nasekáme cesnak a oregano, zmiešame v mise s maslom, citrónovou kôrou, korením a trochou morskej soli. Zmesou obalíme kuracie prsia a asi 15 minút marinujeme. Śtyri listy alobalu uprostred preložíme a okraje zahneme tak, aby vznikla kapsa. Do každej vložíme  kuracie prsia, nakrájané huby, podlejeme vínom a uzavrieme. Pečieme na rošte pri 200 °C 25 až 30 minút. Medzitým na panvici opečieme slaninku a petržlenovú vňať, mierne dosolíme. Kuracie prsia servírujeme v alobale, ozdobené slaninkou, vňaťou a kvapkami créme fraîche.