Rozhovory

Gizela Oňová, speváčka: Pod stromčekom menej balíčkov, viac zážitkov

Gizka Oňová je veľmi aktívna žena. Okrem koncertovania a epizódnych seriálových postáv stíha sa starať o svojich rodičov, ktorým varí a dokonca s nimi trávi denne niekoľko hodín, pokiaľ nie je na cestách. Je doslova vzorovou babičkou pre svojich 5 vnúčat a to i napriek tomu, že tri z nich žijú vo Walese. Ako budú vyzerať Vianoce veselej ženy, ktorá je šikovná na javisku, ale rovnako sa dokáže zvŕtať i v kuchyni, napokon ma na konte so svojou priateľkou majdou Pavelekovou aj nejaké kuchárske knihy.

 

„Tento rok sa všetci stretneme v Bratislave, bude nás asi 18, čo sa technicky dosť ťažko zvláda, ale naplánovala som to, takže to pôjde,“ – spustila energická dáma.  „Deti a vnúčatá to ešte nevedia, ale tento rok bude pod stromčekom menej balíčkov, pretože som sa rozhodla darovať zdravie a zážitky. Rodičia dostanú komplet vymenené postele – matrace, paplóny, vankúše – tie najzdravšie, pre zdravý spánok, otecko nedávno oslávil 89-te narodeniny.  Vnučky, okrem iných darčekov, dostanú každá jeden gobelín na vyšívanie a uvidíme, možno ich to zaujme, ale aj keby mali vyšiť len tento jediný, myslím, že to bude úspech. Moje tri deti, 5 vnúčat, nevesta a zať, pôjdeme na lyžovačku a hlavný darček nebude chata na Martinských holiach, ktorú som objednala a zaplatila, ale  slovenské špeciality, ktoré im budem každý večer pripravovať. Denné menu si vybavíme vonku, ale večery, ktoré budeme tráviť pri spoločenských hrách, budú obohatené slovenskými špecialitami, ktoré vlastnoručne pripravím .“

Pred Vianocami však stihla aj svoje milované dosky znamenajúce svet. „Ešte 20. decembra sme  hrali  predstavenie Mníšky a hoci moja rodina už naspamäť ovláda texty, predsa ma chceli  vidieť. Vianočná výzdoba sa  tento rok nesie  v znamení červenej a zelenej farby. Hlavný sviatok – štedrý deň a večer budem hlavná  obsluhovačka, samozrejme dcéry určite pomôžu. Menu bude medzinárodné, však zať je Švéd, napriek tomu ryby veľmi nemusí. Polievky budú dve – šošovicová a kapustnica, šalát dvojaký – s majonézou i bez a popri kaprovi určite pstruh. Na našom stole nikdy nechýbajú kežmarské vianočné  klobásky, recept na ktoré aj ponúkam a musím povedať, že veľmi chutia aj môjmu švédskemu zaťovi. Vždy robím aj vianočnú tortu, tento rok bude gaštanová. Na  Štefana má narodeniny aj moja najmladšia dcéra, takže naše sviatky sú veselé a hlučné. Našťastie oba byty na našom poschodí patria nám, takže susedov rušiť nebudeme (smiech).“

Kežmarské klobásy (neúdené zapekačky)

Doba prípravy je 1 hod.

Potrebujeme:

·   1 kg pliecka

·   20 g soli

·   20 g mletej červenej papriky

·   1/2 KL mletého čierneho korenia

·   1/2 KL rasce

·   4 strúčiky cesnaku

·   1/2 dl vody

·   bravčové črevá

Postup:

Mäso pomelieme na mäsovom mlynčeku nahrubo. Pridáme všetky prísady aj s pretlačeným cesnakom a dobre premiešame.

Klobásovinu prikryjeme a necháme odstáť v chladničke do druhého dňa.

Očistené a opláchnuté črevá naplníme mletým mäsom.

Na vymastenom plechu pečieme v rúre pri 180°C asi 45 min za občasného podlievania.

Dobrá rada:

Ak nemáte možnosť pripraviť klobásky podľa môjho receptu, zjednodušte prípravu a kúpte hotové mleté mäso; dochuťte ho, mokrými rukami vytvarujte klobásy (bez čreva) a opečte ich.

Poznámka:

Dobre upečené „Kežmarské klobásy“ sú extrémne chutné a fantasticky voňajú. Ich aróma je dala vzniknúť nasledovnej príhode:

Manžel bol na vojenčine. Na Vianoce mu chcela jeho mama urobiť radosť a poslala mu balík s touto pochúťkou. Kasárenskí „poštári“ musia podľa predpisu otvoriť každý balík. Keď otvorili manželov, vôňa klobás ich doslova položila. Dopadlo to tak, že keď sa manžel dostal k svojmu balíku, v hrnci zostali v masti už len odtlačky zjedených klobások..

Podotýkam, že aj krajec chleba, natretý touto masťou, chuťovo nezaostáva za týmto vynikajúcim vianočným jedlom.

Click to comment

Odpovedať

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

To Top