Extravagancia aj vo varení

Tento rok som sa vrhla na úplne nové varenie. Rozhodla som sa skombinovať byliny a novodobé želírovacie cukre či kukuričné a zemiakové škroby. Začala som púpavou, pokračovala bazou a žihľavou a najnovšie som pridala aj lipu.
Skúste, možno po prečítaní niektorý z nich predsa len vyskúšate.

Púpavové želé

40 púpavových rozkvitnutých kvetov zalejeme 1 litrom vody a necháme zovrieť. Ihneď vypneme a necháme vychladnúť. Potom zlejeme do hrnca so želírovacím cukrom na 1200 g ovocia. Premiešame, aby sa rozpustil, pridáme 1 zarovnanú čajovú lyžičku kyseliny citrónovej a za stáleho miešania privedieme do varu. Varíme asi 5 minút. Potom vlejeme do dobre umytých pohárikov a uzavrieme.
Miesto kyseliny citrónovej radšej používam 50 ml pomarančovej šťavy.

Bazové želé

30 veľkých kvetov bazy zalejeme 700 ml minerálky. Prikryjeme a necháme luhovať 12 hodín. Potom scedíme do hrnca so želírovacím cukrom na 1200 g ovocia a dobre premiešame. Pridáme 100 ml citrónovej šťavy a 100 ml pomarančovej šťavy. Premiešame a za stáleho miešania privedieme k varu. Varíme asi 5 minút. Potom vlejeme do dobre umytých pohárikov a uzavrieme.
Alebo vlejeme do misiek s piškótami alebo vylejeme na piškótový korpus, posypeme nejakými ozdobami a necháme stuhnúť.

Lipové želé

30 kvetov bazy zalejeme 700 ml minerálky. Necháme zovrieť. Prikryjeme a odstavíme. Necháme púsobiť asi hodinu. Potom scedíme do hrnca so želírovacím cukrom na 1200 g ovocia a dobre premiešame. Pridáme 150 ml citrónovej šťavy. Premiešame a za stáleho miešania privedieme k varu. Varíme asi 5 minút. Potom vlejeme do dobre umytých pohárikov a uzavrieme.
Alebo vlejeme do misiek s piškótami alebo vylejeme na piškótový korpus, posypeme nejakými ozdobami a necháme stuhnúť.

Púpavový sirup

30 kvetov púpavy zalejeme 500 ml vody a privedieme k varu. Povaríme asi 5 minút. Potom zlejeme do hrnca so 100 g kryštálového cukru a za stáleho miešania povaríme asi 5 minút. Vmiešame 50 ml citrónovej šťavy a odstavíme. Necháme vychladnúť a môžeme podávať.
Veľmi rada miešam tento sirup so sódou.

Bazový sirup

30 kvetov bazy zalejeme minerálkou a 1 čajovou lyžičkou kyseliny citrónovej. Necháme asi 12 hodín pôsobiť. Potom zlejeme do hrnca so 100 gramami kryštálového cukru. Premiešame a na miernom plameni privedieme k varu. Prevaríme asi 5 minút. Necháme vychladnúť  a môžeme podávať.
Rada podávam riedené sódou s kockami ľadu a krúžkom citróna.

Žihľavový sirup

35 listov žihľavy zalejeme 500 ml minerálky a na miernom plameni necháme zovrieť. Ihneď odstavíme a prikryjeme. Necháme pôsobiť asi 5 minút. Potom zlejeme do hrnca so 100 g kryštálového cukru, 1 vanilkovým cukrom a 0,5 čajovou lyžičkou kyseliny citrónovej. Prevaríme asi 5 minút. Necháme vychladiť a môžeme podávať.

Lipový sirup

20 kvetov lipy zalejem 500 ml minerálky a necháme zovrieť. Ihneď odstavíme a prikryjeme. Necháme luhovať asi 10 minút. Potom precedíme do hrnca so 100 gramami hnedého cukru a 50 ml citrónovej šťavy. Prevaríme asi 5 minút. Vlejeme do fliaš a necháme vychladnúť. Môžeme podávať.

Bazový puding:   Kuk: http://www.dobrenapady.info/bazovy-puding-rc885.htm

Žihľavový džem:   Kuk:   http://www.dobrenapady.info/zihlavovy-dzem-rn345.htm