Energia ukrytá v šálke či v plechovke

Kofeín

Nepríjemná únava a pocit vyčerpania občas premôžu každého z nás. Ak sú na nás v tom čase kladené nároky na fyzické či psychické výkony, často siahame po „životabudičoch“, ktoré telo povzbudia a dodajú nám energiu. Netreba v tom hľadať žiadnu alchýmiu, za čarovnými účinkami stoja prírodné psychostimulačné látky. Najznámejší je kofeín.

Kofeín sa ako stimulant používaný už stovky rokov. Táto prírodná látka nachádzajúca sa vo viacerých plodinách výrazne ovplyvňuje aktivitu nervového systému. Obľúbený je najmä preto, že potláča únavu, dodáva energiu, pozornosť, mentálny výkon, výdrž, zrýchľuje reakčný čas a pozitívne ovplyvňuje náladu. Niektorým ľuďom pomáha pri migrénach a silnom poklese krvného tlaku. Pozitívne účinky sa dostavia pri jeho primeranom požívaní a dodržaní odporúčaného denného dávkovania. Pri neprimeraných množstvách môže pôsobiť opačne. Takýmito prejavmi sú nervozita, úzkosť, podráždenosť, tras rúk či hyperaktivita. Maximálna denná dávka by nemala presahovať 300 až 500 mg v závislosti od telesnej hmotnosti. Úplne by sa mu však mali vyhýbať deti, mladiství, tehotné a dojčiace ženy a osoby po požití alkoholu alebo liekov.

Kde ho nájdeme?
V prírode sa kofeín nachádza v listoch, semenách a plodoch rastlín. Najznámejšie sú kávové zrná, kakaové bôby, čajové lístky, lístky maté a quarana. Pridáva sa aj do niektorých nealkoholických nápojov (energetické, kolové a tonikové nápoje). Jeho obsah sa však v jednotlivých nápojoch líši.

 

Obsah kofeínu v jednotlivých nápojoch (na 100 ml):

–        káva: 65 – 120 mg v závislosti od druhu a spôsobu prípravy

–        čierny čaj: 28 – 36 mg v závislosti od druhu

–        zelený čaj: 17 – 24 mg v závislosti od druhu

–        energetický nápoj: 28 – 35 mg v závislosti od výrobcu

–        kolové nealko nápoje: 10 – 15 mg v závislosti od výrobcu

 

Kofeín obsiahnutý v čaji (nazývaný aj teín) pôsobí na ľudský organizmus pomalšie. Má síce rovnaké chemické zloženie aj rovnaký princíp pôsobenia na ľudské telo ako ten „klasický“, rozdiel je však v tom, že kofeín v čaji je naviazaný na tzv. triesloviny a z tohto dôvodu sa uvoľňuje pomalšie a jeho účinky sú trvácnejšie.

Trochu z legislatívy
Z hľadiska potravinárskej legislatívy je pridávaný kofeín do 150 mg/l považovaný za aromatickú látku a označuje sa ako aróma (napr. v kolových nápojoch). Nad 150 mg/l je považovaný za stimulant (napr. v energetických nápojoch) a v tomto prípade musí byť na obale produktu uvedené upozornenie v rovnakom zornom poli ako názov nápoja: „Vysoký obsah kofeínu. Neodporúča sa deťom ani tehotným a dojčiacim ženám“. Za ním musí nasledovať údaj o obsahu kofeínu v mg na 100 ml uvedený v zátvorke. Toto ustanovenie sa nevzťahuje na nápoje na báze kávy, čaju, kávového či čajového extraktu, kde je kofeín prirodzenou súčasťou týchto ingrediencií, do nápojov sa nepridáva a v zložení sa teda neuvádza (napr. ľadové čaje).  V kolových nápojoch tak nie je kofeín ako stimulant, ale je pridávaný kvôli horkastej aróme.

Na Slovensku je limit kofeínu v nealkoholických nápojoch stanovený na 150 mg/l a 350 mg/l v energetických nápojoch.

Zdroj: Wera W.