Gastro

Čokoláda pre telo i pre dušu

Čokoláda sa vyrába z plodov kakaovníka a patrí medzi najpopulárnejšie sladkosti na svete. Slovo čokoláda má pôvod v jazyku Nahuatlov, pôvodných obyvateľov stredného Mexika, kde sa kakaovník pestoval už pred tritisíc rokmi. Výskumy potvrdili, že kakaové bôby napomáhajú udržiavať krvný tlak v normále. Chuť a vôňa celosvetovo obľúbenej tmavej lahôdky má priaznivé účinky aj na psychiku.

Čokoláda sa do o Európy dostala v 15. storočí, kedy sa španielsky dobyvateľ Hernando Cortéz pri slávnostnom stretnutí s vládcom Aztékov oboznámil s výrobou horúceho povzbudzujúceho nápoja z kakaových bôbov. V tom čase ho mohli piť iba panovníci.

Aztékovia verili, že kakaové bôby sú symbolom života a plodnosti. Jej vývoj prebiehal ďalej a dnes je tento zdroj energie a jeho priaznivé účinky známe každému z nás.

Aké sú teda výhody jej konzumácie?
Dôležité je vybrať si tú správnu čokoládu. Ak to má nášmu zdraviu prospieť, potom je dôležité, aby čokoláda obsahovala tri základné časti- kakaovú hmotu, kakaové maslo a cukor. Kvalitná horká čokoláda má obsahovať aspoň 70 percent kakaovej hmoty, v prípade mliečnej je to   50 percent kakaa. Jedným z plusov jej konzumácie spôsobujú antioxidanty, ktoré dokážu ochrániť naše srdce a cievy. Podľa výskumu Univerzity Johna Hopkinsa dokonca pravidelná konzumácia niekoľkých kociek tmavej čokolády denne dokáže znížiť riziko infarktu až o 50 percent. Čokoláda je skvelá aj na mozog a na nervy a okrem iného, nám to vďaka nej myslí lepšie. Ak nás čaká ťažký deň v práci či v škole, mali by sme si tento zdroj energie dopriať. Čokoládou si posilníme mozog a zlepšíme náladu. Je tiež skvelá na sústredenie. Americký zubár Vincent J. Paolino dokonca tvrdí, že čokoláda chráni naše zuby pred zubným kazom vďaka obsahu fluóru a tanínu.Zároveň pomáha aj pri chronickej únave. Tmavá čokoláda znižuje cholesterol a tiež napomáha telu rýchlejšie vyrovnávať hladinu cukru v krvi a dokonca  pomáha pri dlhotrvajúcom kašli, pretože kakao obsahuje účinnú látku theobromine.

Dobrá nálada skrytá v čokoláde
Ďalšou výhodou je, že čokoláda obsahuje látku, ktorá podporuje tvorbu endorfínov – hormónov šťastia. Túto sladkú vášeň si doprajte  aj v predmenštruačnom procese i počas neho. Dokáže totiž upokojiť svalové napätie, hormonálne výkyvy a samozrejme zlepší podráždenú náladu. Vhodná je tiež pre ženy v očakávaní. Čokoláda skutočne patrí k najzdravším jedlám sveta, samozrejme, pokiaľ ide o horkú s čo najvyšším obsahom kakaa.  Jonny Bowden, odborník na výživu a autor knihy 150 najzdravších potravín na svete, odporúča týždenne konzumáciu 30 až 60 gramov tých najtmavších, najlahodnejších druhov horkej čokolády, aké nájdete, s najmenej 60 percentami kakaa.Čokoláda sa preslávila aj vďaka svojej povesti účinného afrodiziaka. Slávny záletník a  zvodca Giacomo Casanova tvrdil, že za svoje úspechy vďačí práve čokoláde.

Autor: INA
Foto: http://positivemed.com/2012/03/27/some-chocolate-eaters-have-lower-bmi/
http://www.indiatimes.com/lifestyle/health-and-fitness/control-your-chocolate-cravings – 81203.html

Click to comment

Odpovedať

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

To Top