Súťaže

Chuť Slovenska na tanieri. Uzavretá súťaž.

Slovensko na tanieri
TrophyChuť Slovenska na tanieri
Vaše žreby
0
Celkový počet žrebov
467
Zostáva dní
Ukončené
Všade dobre, doma najlepšie – tak to už jednoducho býva a pri jedlách, ktoré nám naši rodičia varievali už od mala, nám jednoducho podskočí srdiečko a nedáme na ne dopustiť. Ktoré to sú? Bryndzové zlato so slaninkou Naša gastronomická rarita - bryndzové halušky - sa pripravuje zo zemiakového cesta a podáva so špeciálnym druhom mäkkého ovčieho syra so silnou arómou a chuťou - bryndzou. Navrch sa pridáva slaninka oškvarená na roztopenej bravčovej masti a ideálnym nápojom, ktorý sa s nimi popíja, je žinčica alebo kyslé mlieko. V podobe, v akej ich pripravujeme, ich nikde inde vo svete nenájdete. Okrem prípadov, kedy vám ich v nejakej zahraničnej reštaurácii pripraví slovenskí kuchár.J Zaujímavé je, že i napriek špecifickej chuti, si dokážu získať chuťové poháriky turistov z rôznych kútov sveta. Pirohy na sto spôsobov Ďalšou stálicou v slovenskej kuchyni sú plnené pirohy, ktoré možno ch pripraviť na sladko, na kyslo, na slano - s bryndzou, kapustou, syrom, orechmi, tvarohom, lekvárom, skrátka s čímkoľvek. Ich základ tvoria pretlačené varené zemiaky zmiešané s múkou, vajíčkami a soľou. A pre tých, ktorým bolo sto rôznych alternatív týchto bielych pirôžkov málo, existuje mnoho ďalších nových možností, ako im dodať nový šat. Vymeňte klasickú múku za špaldovú či celozrnnú, pridajte do cesta chia semiačka alebo ich obaľte v cesnakovo-syrovom cestíčku a vypražte v oleji. Prívarok = polievka, ktorá zasýti Pôvod prívarkov vychádza z klimatických podmienok značnej časti Slovenska, pretože najmä na severe trvávala intenzívna zima niekedy i viac než tri mesiace. Jedlá sa preto pripravovali zo zásob, ktoré si mohli ľudia na jeseň nazhromaždiť. A práve tieto suroviny tvoria základ slovenských prívarkov, ktoré si držia svoje miesto i dnes. „Prívarky mali  väčšinou kyslastú chuť, pretože sa dochucovali octom. Na jar sa do nich zvykla pridávať žihľava, šťaveľ, medvedí cesnak, šalát či špenát. Prívarky sa jedli s chlebom a ak bola možnosť, podávalo sa k nim varené mäso alebo vajíčka,“ dodáva k ich požívaniu v minulosti Vladimír Mikuš, šéfkuchár v slovenskej Carpathii. Keďže sa však doba stáva čoraz uponáhľanejšou, prívarok si už nemusíte pripravovať len doma, ale si ho jednoducho kúpite v obchode. Prievidzská Carpathia pripravila tri druhy prívarkov, ktoré len zmiešate so smotanou a máte hotový obed či večeru. A nezabudnite ani na „sladkú bodku“ - uvarené vajíčko či kúsok klobásky. Kapustová vitamínová bomba Viete, aká je najtradičnejšia slovenská polievka spomedzi všetkých polievok? Kapustnica, pričom tá pravá sa ešte i v dnešnej dobe pripravuje z poctivo podomácky vyrobenej a vykvasenej kapusty. Okrem kapusty v nej nesmú chýbať sušené hríby, zemiaky, halušky či údené mäso alebo klobása. Či už si ju dáte tak alebo onak, poriadna porcia vitamínom C nabitej kapusty sa postará o dokonalé zasýtenie. Chuť sa však môže meniť v závislosti od toho, v ktorej oblasti Slovenska vám ju budú servírovať. Odlišný recept sa traduje v Trebišove, Ružomberku a na Záhorí.
Táto súťaž už skončila.
close

Podmienky a pravidlá súťaže

Pre účasť v súťaži vám stačí uviesť iba svoje meno, priezvisko a e-mailovú adresu do nižšie uvedeného formuláru. Svoju účasť potvrdíte kliknutím na zelené tlačítko "Zapojiť sa do súťaže."
Zavádzame nový formát súťaží, ktorý vám ponúka možnosť zvýšiť svoje šance na výhru.

Súťaže sa môžete zúčastniť do 19.5.2017. Traja z vás získajú balíčky rôznych prívarkov, zásteru s ľudovým vzorom, rajnicu s folklórnym vzorom a handmade drevenú varešku s čičmanským vzorom.

1 Comment

1 komentár

  1. Simona Mikovičová

    11. septembra 2017 at 17:31

    Balíček veľmi potešil, ďakujem

Odpovedať

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

To Top