Gastro

Čerešničky, čerešničky, čerešne…

čerešničky...

Hydratujú, prečisťujú. Aj preto sa ich treba v sezóne najesť do prasknutia. Čerstvo odtrhnuté šťavnaté čerešničky obsahujú množstvo vitamínov a ďalších prospešných látok.

Až sa ich nenajete do prasknutia, tak potom každý deň v sezóne si doprajte aspoň za hrsť čerešní. Urobia s organizmom zázraky. Trávenie bude fungovať jedna radosť, telo sa zbaví toxických látok. Pokožka sa napne, rozžiari. Odporúčame vyskúšať osvedčenú čerešňovú kúru. Dajte si záležať a aspoň týždeň zjedzte denne okolo pol kila čerešní. Ich energetická hodnota je minimálna, preto ich zaraďujú aj do redukčných diét. Výbornou pochúťkou je aj čerstvá čerešňová šťava.

Hladká pokožka
Čerešne obsahujú vitamíny C, B, E, karotén,  minerály, najmä horčík železo, draslík, vápnik,  zinok. Nachádza sa v nich kyselina kremičitá, blahodarne pôsobí na spevnenie väziva,  fosfor zase upokojuje nervovú sústavu. Draslík okrem iného pomáha udržiavať aj pravidelný rytmus srdca, kyselina listová podporuje činnosť mozgu a nervov. Vďaka obsahu jódu pomôžu čerešne aj chorým so štítnou žľazou, vďaka vápniku prospejú kostiam a zubom. Vďaka konzumovaniu čerešní môžete úspešne zasiahnuť proti celulitíde. Čerešne sú vhodné aj pri zápaloch, paradentóze, artritíde, podporujú krvotvorbu.

Čistia obličky
Čerešňové listy sa pre močopudné účinky pridávajú do čajových zmesí. Pri reume sa osvedčuje kúpeľ v odvare z čerešňových listov, zmierňuje bolesti kĺbov. Čerešne pôsobia preventívne proti dne, odvádzajú z tela škodliviny a čistia obličky. Prírodné látky v nich zmierňujú ochabnutie pleti a zneškodňujú voľné radikály.  Čerešne majú mierne laxatívny účinok, pomáhajú proti zápche.

Aké si vybrať
Nedajte sa očariť vonkajším vzhľadom a radšej čerešne pred kúpou ochutnajte. Rýchlo sa kazia, preto ich neskladujte, ale rýchlo zjedzte. Čerešňové hody radšej nezapíjajte vodou ani inou tekutinou.  Mohlo by to zle dopadnúť. Určite sa už tešíte na tradičnú bublaninu alebo na čerešňové knedlíčky. A aby sme mali aj počas zimy čerešne, môžeme ich zavariť, uvariť z nich džem, naložiť ich do alkoholu…

Autor: Barbora
Foto: Shuterstock

 

čerešničky...

Click to comment

Odpovedať

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

To Top