Brokolica – kráľovna zeleniny

Brokolica je zelenina, ktorej  by ste určite nemali povedať nie, pretože obsahuje priveľa cenných látok.

Už v minulosti vedci dokázali, že konzumácia brokolice je účinná v boji proti mozgovým príhodám a infarktom. Viacerí odborníci nazývajú brokolicu „superjedlom“, ktoré obsahuje látky vhodné ako prevenciu proti rakovinou. Po realizácií výskumov tvrdia vedci z University of Anglia, že si táto nenáročná zelenina dokáže poradiť aj s osteoartritídou, čiže najčastejšie sa vyskytujúcom typom artritídy.

Čo vlastne znamená  osteoartritída ?
Je to degeneratívne ochorenie kĺbov, pri ktorom postupujúci zápal vyústi do bolesti kĺbov. Táto bolesť vzniká v chrupavke, ktorá pokrýva a pôsobí ako tlmič vo vnútri kĺbu. Nie je to jediné ochorenie, ale skôr dôsledok rozličných ochorení vedúcich k štrukturálnemu alebo funkcionálnemu zlyhaniu jedného alebo viacerých kĺbov. Napáda celý kĺb vrátane okolitých svalov, kostí, väziva, kĺbovej výstelky a kĺbového púzdra.

Brokolica má rada stály prísun vody a je aj mrazu odolná. Túto zeleninu by ste mali konzumovať aspoň jeden krát do týždňa

Obsahuje trikrát viac vlákniny ako krajec chleba. Je v nej tiež obsiahnutý celý rad voľných aminokyselín (fenylalanín, leucín, tryptofán, treonín). Taktiež obsahuje kyselinu tartronovú a inozitol, látky, ktoré brzdia premenu glykozidov na tuky a cholesterol.
Listová a kapustová zelenina patrí k silným protirakovinovým  komponentom. Brokolica pôsobí preventívne proti rakovine hrubého čreva, pľúc  a rakovine prsníkov. Tiež minimalizuje riziko vzniku šedého zákalu. Harvardskí vedci zaradili brokolicu k potravinám, ktoré chránia človeka proti mŕtvici. Bojuje proti vírusom rôznych typov a znižuje riziko tvorby vredov. Konzumácia brokolice slúži aj ako prevencia proti vzniku osteoporózy. Brokolica pomáha predchádzať chudokrvnosti a srdcovým chorobám, prispieva k tvorbe červených krviniek a udržuje krvný tlak pod kontrolou. Vitamín A zabezpečí zdravú kožu a oči. Brokolica tiež bojuje proti Alzheimerovej chorobe a spomaľuje účinky starnutia. Jej konzumácia zabezpečuje aj pomalšie starnutie pleti, a tak omladzuje celý organizmus.

Obsahuje
Bielkoviny, sacharidy, vlákninu, vodu, minimum tuku, železo, zinok, vápnik, selén, sodík, horčík, fosfor, draslík, omega 3 a omega 6 mastné kyseliny, vitamíny A, B, C, E, K, betakarotén, kyselinu listovú

Účinky

  • Podporuje imunitu
  • Detoxikuje vnútorné prostredie organizmu
  • Chráni bunky pred voľnými radikálmi – prevencia pred rakovinou
  • Chráni telo pred infekciami, vírusmi – antiseptické účinky
  • Účinná prevencia proti kardiovaskulárnym ochoreniam
  • Udržuje pevné a silné srdce a cievy
  • Odstraňuje nadbytočný cholesterol z krvi
  • Prevencia proti žalúdočným vredom
  • Prevencia pred ochorením obličiek
  • Urýchľuje metabolizmus – podpora chudnutia
  • Zlepšuje trávenie a vyprázdňovanie
  • Obnovuje črevnú mikroflóru
  • Zlepšuje a spevňuje pokožku
  • Podporuje tvorbu krvi
  • Zlepšuje celkovú pohodu tela
  • Podporuje funkciu mozgu
  • Podporuje tvorbu svalovej hmoty
  • Upokojuje nervový systém
  • Prevencia proti Osteoporóze – posilnenie kostného tkaniva

obsahuje vitamíny – 100 g

Vitamín A 611 IU Kyselina listová 66 ug
Vitamín B3 0,7 mg Kyselina pantoténová 0,8 mg
Vitamín C 92 mg Vitamín K 100 ug
Vitamín E 1,1 mg Betakarotén 370 ug

 

Účinky brokolice na zdravie sú rozmanité, ale brokolica je aj vhodným doplnok stravy, pri zdravej redukcii hmotnosti. Brokolica urýchľuje metabolizmus a podporuje aj celkový zdravotný stav. Určite Pri chudnutí konzumujte brokolicu pokojne 3 – 4 krát v rôznych podobách. Pri udržaní hmotnosti alebo len tak pri zdravom životnom štýle konzumujte brokolicu 1 krát do týždňa

Okrem už dokázanej schopnosti brokolice bojovať s rakovinou je táto zelenina nutrične bohato nabitá.

Jedna šálka obsahuje viac ako 2 gramy bielkovín, 2 gramy vlákniny, 288 miligramov draslíka, 43 miligramov vápnika, 81 miligramov vitamínu C a navyše foláty, horčík, fosfor, betakarotén, vitamín A, luteín aj zeaxatín. Posledné dva menované karotenoidy dokážu zabraňovať poškodeniu makuly, čo je hlavnou príčinou slepoty u starších ľudí.

Brokolicu si kupujte alebo pripravujte na konzumáciu len ak je tmavo zelená. V opačnom prípade ak sú jej farby svetlé, je nedozretá.

Fytochemické látky si svoje vlastnosti uchovávajú bez ohľadu na spôsob spracovania. Preto je jedno, či jeme brokolicu mrazenú, čerstvú, surovú alebo varenú. Dlhým varením sa však znižuje množstvo vitamínu C na polovicu. Najvhodnejšie je preto pripravovať ju na pare.

Autor: Peter Varga
Foto:
Ingimage

brokolica