Ako použiť stéviu cukrovú

černice so stéviou

Pred pár rokmi som na návšteve u kamarátky v skleníku natrafila na túto malú rastlinku. Pýtala som sa čo to je. Kúpila som ju a pestovala len tak. Občas som si odtrhla z jej listov a deti ich požuli, keď mali chuť na sladké. Suseda si  chodila z nej odtrhnúť, aby si mohla po cigarete spríjemniť chuť v ústach. Po čase som ňou osladila citronádu. A mala úspech…

Teraz už mám Stéviu cukrovú, juhoamerickú rastlinku, doma od skorej jari a okrem sirupov, používam ju aj pri zaváraní.

Černicový lekvár
300 ml prepasírovaných černíc a kopcovitú polievkovú lyžicu natrhaných lístkov a stopky stévie cukrovej dobre rozmixujeme a varíme na strednom plameni vo vodnom kúpeli do zhustnutia.
Toto varenie sa mi páčilo. Varilo sa to samé, len som to občas premiešala a tak som stihla aj deti zabaliť do tábora.
Pred koncom zamiešame len medzi prsty do lekváru trošku kyseliny citrónovej. Vlejeme do pohárikov a uzatvoríme.

Černicová limonáda
300 ml prepasírovaných černíc rozmixujeme s 1 polievkovou lyžicou natrhaných lístkov stévie cukrovej. Potom zriedime s vodou v pomere  1 :  4. Na 200 ml tekutiny pridáme 1 čajovú lyžičku citrónovej šťavy. Vlejeme do menších sklenených fľašiek a uzavrieme. Vložíme do hrnca s vodou a prikryjeme. Necháme zovrieť a prevrieť asi 2 minúty. Potom necháme všetko pekne spolu vychladnúť. Fľašky vyberieme až po vychladnutí.
Miesto citrónovej šťavy sme pridali v jednej dávke pomarančovú a nám to chutilo viac.

Čerstvá černicová limonáda
300 ml prepasírovaných černíc rozmixujeme s 1 polievkovou lyžicou stévie cukrovej a 1 polievkovou lyžicou medovky. Zriedime v pomere 1 : 4. Pridáme métu a kocky ľadu. Môžeme podávať.

Malinový lekvár
300 ml prepasírovaných malín rozmixujeme s 1 polievkovou lyžicou stévie cukrovej a polovicou čajovej lyžičky sušenej pomarančovej kôry. Varíme vo vodnom kúpeli do zhustnutia.

Malinový lekvár  s banánom
300 ml prepasírovaných malín rozmixujeme s polovicou polievkovej lyžice stévie cukrovej, asi 5 cm banánu a 1 polievkovou lyžicou citrónovej šťavy. Vo vodnom kúpeli varíme do zhustnutia.

Autor: Silvia B.
Zdroj: www.dobrenapady.info