Aj vy milujete Stredomorie?

Jedlo je tým najlepším a najprístupnejším liekom, ktorý nám príroda vkladá do rúk. Stredomorská kuchyňa je príjemná cesta, ako jesť zdravo a zároveň chutne a pestro. Zelenina, olivový olej a koreniny predstavujú základ stredomorskej kuchyne. Dnes sa naučíme niekoľko receptov zo Stredomorskej kuchyne.

Nepoznám človeka, ktorý by nemal rád aspoň niečo zo Stredomorskej kuchyne. Všetko je  zdravé, chutné a pestré a už na pohľad je fantastické. Všetky tie úžasné farby a chute, nás fascinujú, ale máme odvahu si to uvariť?  Dnes sa naučíme, podľa rád odborníkov, aspoň zopár receptov :

 

Minestrone

Ingrediencie:

·        Petržlen – 100g

·        Paradajky

·        cibuľa

·        Stopkatý zeler – 100g

·        Pór – 100g

·        Cesnak – 10g

·        Šafran – 10g

·        Brokolica – 100g

·        Hrášok – 50g
Soľ, korenie – podľa chuti

 

Príprava:

Zeleninu nakrájame na kocky, cibuľu osmažíme na olivovom oleji, pridáme zeleninu, miešame a smažíme pár minút. Pridáme paradajky (paradajkový pretlak), premiešame, po chvíľke zalejeme vodou. Ku koncu varenia dochutíme soľou, č. korením, šafranom a varíme do zmäknutia zeleniny.

 

Šalát Nicoise

Ingrediencie :

·        listový šalát

·        zemiaky

·        zelená fazuľka

·        cibuľa

·        čierne olivy

·        kapary

·        tuniak v oleji

·        cherry paradajky

·        sardely

·        vajcia

·        citrónová šťava

·        ocot

·        olivový olej

·        soľ, čierne korenie

 

Príprava :

Zemiaky uvaríme v šupke, necháme vychladnúť, ošúpeme a nakrájame na menšie kúsky. Vajcia uvaríme natvrdo, necháme vychladnúť, ošúpeme a nakrájame na štvrtiny. Fazuľkové struky povaríme domäkka, necháme vychladnúť a ak sú dlhé, prekrojíme ich na polovicu. Listový šalát umyjeme, osušíme a premiešame s cibuľou nakrájanou na tenko, paradajkami nakrájanými na kúsky, olivami, kaparami, zemiakmi a fazuľkou. Konzervovaného tuniaka a sardely zlejeme a rozdelíme na menšie kúsky a nakoniec ich pridáme do šalátu spolu so štvrtinami vajec.

Na zálievku zmiešame olivový olej s citrónovou šťavou, mletým čiernym korením a obľúbeným octom podľa chuti a pokvapkáme ňou celý šalát.

 

Paella

Ingrediencie:

·        200 g kuracích stehien bez kosti alebo plody mora

·        1 malá cibuľa

·        2 plátky slaniny

·        4 strúčiky cesnaku

·        6 lyžíc oleja

·        farebná paprika

·        paradajková zmes

·        1/2 hrnčeka hrášku

·        1 ostrejšia papriková klobása

·        1 hrnček dlhozrnnej ryže

·        štipka šafranu

·        2 hrnčeky kuracieho vývaru

 

Príprava:

Na polovičke oleja osmažíme do zlatista na malé kúsky nakrájané kura.

Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu s cesnakom a nadrobno nakrájanú slaninu. Pridáme nakrájanú klobásu, papriku, paradajkovú zmes a hrášok. Zalejeme vývarom a pridáme štipku šafranu. Prisypeme ryžu, osolíme, okoreníme čiernym korením a neprikryté varíme asi 15 minút. Voda sa čiastočne vyparí a celá zmes zhustne.

Potom na povrch položíme osmažené kúsky kuraťa a morských plodov, opatrne ich stlačíme do hmoty, prikryjeme pokrievkou a na miernom ohni varíme ešte asi 15 minút.