Aby bolo jedlo základom zdravia

Ešte v roku 2012 sa na Slovensku robila štúdia, ktorej cieľom bolo zistiť nedostatok horčíka v populácii. Na vzorke 200 Slovákov vo veku 17 až 84 rokov sa zistilo, že tretina je podľa všetkého ohrozená nedostatkom horčíka, pričom táto pravdepodobnosť sa niekoľkonásobne zvýšila vo vekovej skupine nad 50 rokov a u tých, čo majú vyšší index telesnej hmotnosti. Doplniť treba, že v rámci výskumu  vypĺňali aktéri nielen dotazník so šiestimi desiatkami otázok, ale robil sa aj biologický skríning, pri ktorom sa hodnoty horčíka stanovovali v moči a v krvi.

Inak povedané – nezdravý životný štýl, stres, zvyšujúci sa vek a obezita sú faktory, ktoré majú na zdravie jedincov negatívny vplyv. Najúčinnejší spôsob ako eliminovať stres je – veľmi jednoducho povedané – mať pozitívny prístup k životu . Reči, poviete si. Ale nie, nie je to také náročné… Stačí len trošku myslieť na seba a uvedomovať si svoje „kroky“ počas dňa. Hovorme o tom najjednoduchšom spôsobe ako dostať telo do rovnováhy. A to je – dobre jesť.

„Dobre“ v zmysle zdravo a, samozrejme, chutne. K praženici si napríklad pridať paradajku, papriku, zelený šalát, pokvapkať ich olivovým olejom a navrch natrhať petržlenovú vňať. Do ovsených vločiek pridať okrem mlieka orechy, najlepšie vlašské, ovocie… Príkladov je neúrekom. A už máte okrem obľúbenej pochúťky v tele aj potrebné porcie vlákniny, bielkovín, vitamínov, minerálov atď.
Ale predovšetkým ste vyrovnali pomer dodaných živín do tela a pomohli mu správne ich spracovať a „zobrať“ si z nich všetko čo potrebuje za stavbu buniek, kostí, dobrý pocit  a tým aj duševnú pohodu.

Spomenuli sme už orechy. Tie sú skutočne naj, pokiaľ potrebuje telo doplniť horčík. Ale vhodné sú aj semienka – sezamové, ľanové, slnečnicové, tekvicové… A keď pôjdete nabudúce kupovať ryžu, určite kúpte nelúpanú a chlieb radšej tmavý ako biely. Určite ste už zaregistrovali, že výborný zdroj horčíka sú aj banány, ktoré urýchľujú metabolizmus – telo lepšie trávi a neukladá nespracované. Dobrá správa pre maškrtníkov – aj kvalitná čokoláda je vhodná. Teda určite nie mliečna, ale horká. A aby sme výpočet toho, čo vám pomôže bez akýchkoľvek tabliet „postaviť svoje telo na nohy“ doplnili, na zahodenie nie sú ani strukoviny ako fazuľa a zelená zelenina typu brokolica či špenát. Dokonca z vody dokáže naše telo vstrebať až 60 % horčíka, takže pitie minerálnej vody s obsahom horčíka je výborný spôsob ako predísť jeho nedostatku v tele a problémom, ktoré tento nedostatok spôsobuje.

Ak zajtra zaradíte do svojho jedálneho lístka niečo z toho, o čom sme písali, nečakajte, že pozajtra sa budete cítiť lepšie a budete fit. Aby bolo telo zdravé a zvládalo všetky nároky, musí byť dobre živené dlhodobo. No, garantujeme, že ak vydržíte a jedlo sa stane vašim liekom, po čase spozorujete pozitívne výsledky.

A ak vám naozaj váš pracovný program alebo iné okolnosti nedovoľujú venovať sa príprave jedla naplno, nezabudnite, že potrebné magnézium sa dá dopĺňať aj cielene. V takom prípade je však dôležité vybrať si horčík s vhodným prírodným nosičom,  ako napríklad kyselina orotová, ktorá pomáha nášmu organizmu absorbovať ho efektívne.

Autor: Marta Zvolenská
Foto: Ingimage