Kuchyňa

Jesenné chute sú iné ako v lete

Tlačenka
Ani nevieme ako a zrazu sa začal október. S novým ročným obdobím sa menia aj naše chute, ktoré už tentokrát patria zabíjačkovým špecialitám a mäsovým dobrotám.
Prinášame niekoľko tipov na originálne jesenné recepty a budeme sa tešiť, ak sa vám zapáčia.

 

Paprikový lalok s hríbami a paprikovou nátierkou
Čas: 40 minút

Potrebujeme
Paprikový lalok Mecom
bageta
250 g hnedých šampiňónov
2 konáriky tymiánu
soľ
1 šalotka
50 ml bieleho vína
4 červené papriky
2 strúčiky cesnaku
olivový olej
1 ČL červenej mletej papriky
1 ČL rascePAPRIKOVY LALOK s hríbami
šťava z 1/2 citróna
hrsť vlašských orechov
cca 1 – 2 PL strúhanky

Postupujeme
Šampiňóny nakrájame na menšie kúsky. V panvici na oleji opražíme na drobno nakrájanú šalotku. Pridáme šampiňóny, tymián a dosolíme. Šampiňóny počas varenia podlejeme bielym vínom a varíme do zmäknutia.

Na nátierku očistíme papriky a nakrájame na väčšie kusy. Uložíme do pekáča, polejeme olivovým olejom a osolíme. Takto pripravené papriky pečieme pri 200 stupňoch cca 30 – 40 minút. Keď sú papriky upečené, preložíme ich do mixéra, pridáme cesnak, olej, mletú papriku, mletú rascu, šťavu z citróna a orechy. Vymixujeme do hladka. Nátierku preložíme do misky a primiešame strúhanku. Dosolíme podľa chuti.

Lalok podávame na bagetkách s hríbikmi a nátierkou.

 

Tlačenka s cibuľovou marmeládou, topinkami s cesnakovou nátierkou
Čas: 60 minút

PotrebujemeTlačenka
Bravčová tlačenka Mecom
Bageta

Marmeláda:
2 biele cibule
4 PL kryštálového cukru
3 PL balzamikového octu
Soľ
Čierne korenie
Olivový olej
Tymián
Šťava z ½ citróna

Cesnaková nátierka:
3 hlávky cesnaku
2 PL masla
Čierne korenieSoľ

Postupujeme
Neošúpané cesnakové hlavy rozrežeme priečne. Položíme na plech, polejeme olivovým olejom, osolíme a necháme piecť v rúre predhriatej na 180 stupňov cca 45 – 50 minút.

Keď je cesnak upečený, očistíme ho od šupiek, vložíme do misky a zmiešame s maslom, osolíme a okoreníme, cesnak popučíme. Necháme odstáť v chladničke.

Cibuľu očistíme a nakrájame na pásiky. Do menšieho hrnca dáme olivový olej, pridáme cibuľu a osolíme. Varíme za občasného miešania cca 15 minút, pokiaľ cibuľa nezmäkne. Pridáme cukor, balzamikový ocot, čierne korenie a šťavu z citróna. Varíme pokiaľ zmes nezhustne.

Na záver pridáme tymián a necháme variť cca 5 minút.

Tlačenku si nakrájame a podávame s cibuľovým džemom a opečenou bagetou s cesnakovou nátierkou.

 

Šošovicová polievka s klobáskou
Čas: 60 minút

Potrebujeme
Staroslovanská klobása Mecom
Šošovica
Mrkva
Petržlen s vňatkou
Soľ, korenie

Postupujeme
Šošovicu namočte do vody aspoň dve hodiny vopred. Bude chutnejšia a polievka sa rýchlejšie uvarí. Ak je šošovica namočená, najskôr si nakrájame mrkvu, petržlen a klobásu, všetko dáme do hrnca s vodou, pridáme šošovicu a varíme približne hodinu. Následne ju dochutíme koreninami podľa vlastnej voľby, najlepšie sa však do nej hodí len klasická kombinácia soľ a korenie. Pre dozdobenie môžete opražiť pár krúžkov klobásky a trošku výpeku naliať do polievky. Podávať ju môžete čistú, prípadne so smotanou alebo dozdobenú petržlenovou vňaťou.

 

Veľa inšpirácií a chutných receptov nájdete na stránke www.viemecovamchuti.sk

Zdroj: Simona S.

Click to comment

Odpovedať

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

To Top