3 dôvody, prečo (nielen) cez Vianoce raňajkovať ako olympionik

Raňajky Mateja Beňuša sú jednoduché, výdatné a také sladučké, že po nich určite nebudete mať chuť vrhnúť sa na celý plech vianočných sladkostí.

„Raňajky u mňa najčastejšie pozostávajú z ovsených vločiek alebo müsli s mliekom či s jogurtom,“ prezrádza Matej, ktorý na letných olympijských hrách v Rio de Janeiro vybojoval pre Slovensko striebro vo vodnom slalome. Úspešný športovec tak ukázal, že na vrcholové výkony si vystačí aj s výživou bežne dostupnou v sieti supermarketov, napríklad v jeho obľúbenej Bille, kde robí rodinné nákupy, aby odbremenil manželku na materskej dovolenke. Inšpirujte sa tipom olympionika a vyhrajte nad únavou!

Lacné a sýte
Ani v ére „superpotravín“ netreba rezignovať na jednoduchosť. Obilné vločky sú široko dostupná, trvanlivá a lacná potravina, ktorá vďaka bohatému obsahu zložených sacharidov nikdy nesklame, keď potrebujete nabiť telo energiou. Vysoký podiel minerálov robí z vločiek výživovo hodnotné jedlo a zdravšiu alternatívu k presladeným, prázdnymi kalóriami preplneným cereáliám.

Variabilné
Ovsené, pšeničné, ražné… s kravským mliekom či s rastlinným alebo s jogurtom… s hrozienkami, orechmi, čerstvými i sušenými kúskami ovocia… ako teplá kaša či studený mix… s medom či inými prírodnými sladidlami…  ťažko by ste hľadali variabilnejšie raňajky ako vločky. Môžete ich jesť sedem dní v týždni a vždy inak, aby ste sa vyhli chuťovej rutine.

(Nehriešne) sladké
Prirodzene sladká chuť vločiek a postupne sa uvoľňujúca energia je – zvlášť cez Vianoce – hneď zrána overenou „prevenciou“ pred neriadenými náletmi na sviatočný stôl prehýbajúci sa pod váhou pečených i nepečených dobrôt. Extra tip? Skombinujte zdravé raňajky s vianočným dezertom a pripravte si ovsené cookies zmiešaním vločiek, roztlačeného banánu, podrvených orechov, strúhaného kokosu a medu. Nechajte na 15 minút zapiecť pri teplote 200 stupňov Celzia a lahodná sladkosť bez výčitiek je na svete!

Foto: BILLA, Daša Šimeková