Miroslav Buľovský: Handicapovaní mi ukázali zmysel života

Miroslav Buľovský

Už 14. apríla sa bratislavskou Inchebou budú rozliehať tóny spevákov, ktorí sa rozhodli podporiť handicapovaných ľudí na celom Slovensku a pod organizáciu koncertu s názvom Hudba bez bariér sa podpísalo Občianske združenie Parasport24. Jeho zakladateľom a riaditeľom je Miroslav Buľovský, ktorý nám v rozhovore prezradil niečo o činnosti združenia a netají radosť, že  získava čím ďalej tým viac priaznivcov. Napokon  – nad koncertom prevzal záštitu prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska, partnerom je aj Bratislavský samosprávny kraj  a vystúpia na ňom Dara Rolins, Celeste Buckingham, Sima Martausová, raper Bekim, skupiny Gladiator a Polemic a samozrejme ďalší umelci. Teraz však už sľúbený rozhovor s Miroslavom Buľovským, riaditeľom Občianskeho združenia Parasport24

Predstavte nám stručne OZ Parasport24, čo je jeho cieľom?
OZ Parasport24 bolo založené v roku 2006 a venuje sa organizácii rôznych projektov na podporu handicapovaných ľudí, ktorí ako jednotlivci majú obmedzené podmienky na získavanie finančných a iných prostriedkov pre vlastný rozvoj. Prostredníctvom športu majú občania so zdravotným postihnutím lepšiu možnosť zaradiť sa do bežného života.“

Čo vás inšpirovalo k založeniu OZ Parasport24?
Chcel som niečo urobiť viac pre hendikepovaných ľudí, lebo keď som mal ja v živote ťažké obdobie, boli to práve oni, kto mi ukázal zmysel života a dosť mi to pomohlo, tak im to chcem vrátiť.

Vaše najväčšie aktivity od vzniku?
Môžeme sa pýšiť tým, že už 9 rokov robíme najväčšie charitatívne cyklistické akcie na Slovensku aj  s podporou pána prezidenta SR Andreja Kisku. Jazdíme po Slovensku a pomáhame ľuďom, ktorí to potrebujú. Zároveň sme jediné združenie,  ktoré už niekoľko rokov spája touto akciou všetky TV – Markíza, RTVS a JOJ. Ďalšou aktivitou sú prednášky po stredných školách, zapájanie sa do iných významných podujatí ako je napríklad ČSOB maratón, kde práve naši hendikepovaní budú odovzdávať medaily športovcom po odbehnutí maratónu, čo je svetová rarita. Organizujeme aj hudobné podujatia a všade zapájame našich hendikepovaných,  ktorým sme už pomohli, aby oni mohli pomôcť zas iným, ďalším čo to potrebujú. Spoločne sme od vzniku odovzdali  vyše 200. tisíc EUR.

Máte nejaký stabilizovaný počet členov?
Naši čestní členovia sú všetky známe tváre spoločenského života, ktorých je mnoho a množstvo iných z celého Slovenska a aj zahraničia, ktorí sú aj našimi podporovateľmi na našom FB a sú to tisíce ľudí. Iný počet členov nemáme, keďže prežitok členských kariet sme ani nikdy nezavádzali.

Zaujímavé, pre vás možno nečakané, zážitky z pôsobenia na poste riaditeľa?
Nečakaný zážitok pre mňa je asi ten, že fungujeme už 10 rokov a celé OZ  má také rozmery aké má. Pôvodne  som totiž  chcel urobiť len pár akcií pre hendikepovaných a dnes naše akcie pomáhajú, inšpirujú, zamestnávajú množstvo ľudí.

Rady sa neustále rozširujú, ako to vnímate?
Vnímam to veľmi pozitívne a teší ma všetko čo sa nám podarí. No teším sa z každej veci len tak približne 24 sekúnd, poviem si, že keď sme to dotiahli sem, tak to ide aj ďalej. Tým si nedávam hranice, lebo tie neexistujú pokiaľ si ich sami nedáme. Zároveň mám vždy pokoru a  všetci  sme pri zemi.

Súčasne je najhorúcejšou témou koncert Hudba  bez bariér, ktorý sa uskutoční 14. apríla v bratislavskej Inchebe.  Ako reagujú umelci, keď ich oslovíte na benefičnú akciu, majú toho určite neúrekom?
Reagujú pozitívne, lebo sa im páči spôsob ako to robíme a niektorí sa už aj stretli s našimi hendikepovanými optimistami, tak ich vyjadrenie je: …kedykoľvek.

Aký je váš vzťah  k športu, čo dominuje?
Šport má pre mňa veľký zmysel, šport mi priniesol do života tiež hendikepovaných ľudí a je to každodenná droga.

Plánujete rozširovať  aktivity a akým smerom?
Určite plánujem, lebo to stále beriem tak, že ešte len začíname, možností je mnoho, aj teraz máme jeden nápad: spojený s kultúrou a hendikepovanými. Ale o tom nabudúce.

Čo považujete zatiaľ za najväčší úspech vo vašej práci?
Zoznámenie sa so skvelými ľuďmi, s ktorými spolupracujem, lebo keď chcete robiť dobré veci, musíte ich robiť s tými dobrými.

Pripravila Anka Olvecká
Foto: Patrik Ratajský