20 skvelých tipov , ako udržať ovocie a zeleninu dlhšie čerstvé

20 tipov , ako udržať ovoci a zeleninu dlhšie čerstvé

Aj vám sa často stáva, že po nakuknutí do chladničky či špajze zistíte, že veľké množstvo ovocia a zeleniny sa už kazí? Možno za to môže ich neprehľadné a nesprávne uskladňovanie.

Rozlúčte sa s vyklíčenými zemiakmi, plesnivým ovocím či zvädnutým šalátom. Máme pre vás 20 skvelých tipov, vďaka ktorým odteraz uchováte ovocie a zeleninu čerstvé omnoho dlhšie a predĺžite ich životnosť až o niekoľko dní.

  1. Pred uskladnením ovocie ani zeleninu neumývajte. Vodou z nej môžete odstrániť prirodzenú ochranu proti hnilobe. V prípade, že je zelenina špinavá, radšej ju pretrite suchou handričkou.
  2. Zbavte sa zlozvyku dávať všetko do chladničky. Niektoré druhy ovocia a zeleniny do nej jednoducho nepatria. Nikdy tam nedávajte šalátové uhorky, papriku ani paradajky – stratia svoju konzistenciu.
  3. Ovocie a zeleninu dávajte do chladničky len v prípade, že sú zrelé. V opačnom prípade tam skôr zhnijú, než dozrejú.
  4. Ak vám ostala už ošúpaná a nakrájaná zelenina, a nebudete ju hneď konzumovať, dajte ju do chladničky v nádobe s vodou. Tento trik funguje najmä v prípade zeleru a mrkvy.
  5. Skladovanie zemiakov a cibule pokope je síce zaužívaným, no nesprávnym zvykom. Ak ich uložíte na rovnaké miesto, začnú im klíčiť výhonky a stávajú sa nepoužiteľné. Vždy ich preto umiestňujte na oddelené miesta.
  6. Milujete bobuľové ovocie, no ono po pár dňoch splesnivie? Umyte ho v roztoku octu a vody. Zabránite tým tvorbe plesní a zároveň ich umyjete od nečistôt aj prípadných pesticídov.
  7. Tma je najlepším priateľom cibule aj cesnaku. Skladujte ich len v tmavom priestore, a ak takúto možnosť nemáte, uložte ich do papierového vrecka s vyrezanými dierami na prúdenie vzduchu.
  8. Máte radi špargľu? Ak áno, pamätajte, že má povahu kvetiny. Dlhodobo čerstvá vydrží práve vtedy, ak ju umiestnite do pohára s vodou, presne ako kyticu kvetov.
  9. Najchúlostivejšou časťou paradajky je práve oblasť stonky. Preto, ak chcete, aby vydržali čerstvé dlhšie, ukladajte ich stopkami nahor. Ich životnosť predĺžite ešte viac, ak ich zabalíte jednotlivo do servítky a nebudú sa vzájomne dotýkať.
  10. Máloktoré ovocie znesie toľko ako jablká. V správnych podmienkach vydržia dlho a preto stačí, ak ich uchováte v chladnejšom prostredí. Ak nemáte pivnicu, nechajte ich v chladničke.
  11. Zeleninu nikdy neskladujte v uzavretých skrinkách. Radšej ju dajte do drevených alebo plastových boxov, v ktorých bude mať dostatočné prúdenie vzduchu.
  12. Vo všeobecnosti platí, že šalát vydrží čerstvý len 1-2 dni. Hneď potom mu začnú listy vädnúť a hniť. Aj na to poznáme riešenie. Poodtŕhajte z neho listy, naukladajte ich na seba tak, že medzi každým listom bude kuchynská utierka. Vložte ho do nádoby a následne do mrazničky.
  13. Aj alobal je veľký pomocník. Ak ním oviniete zeler, ostane čerstvý až jeden mesiac.
  14. Citrusové ovocie je dobré ponechať približne týždeň na chladnom a tmavom mieste, mimo dosahu priameho slnečného svetla. Ak ho následne uložíte do chladničky v sieťovine alebo perforovanom plastovom vrecúšku, vydrží ešte dlhšie.
  15. Banány nezhnednú, ak ich „chvost“ obalíte kúskom polyetylénového vrecúška.
  16. Rozkrojené avokádo skladujte s kúskami cibule. Síra z nej zaistí, že vám nezhnedne. Môžete ho pokvapkať pár kvapkami jablkového muštu.
  17. Zeleninu, ale aj ovocie zmrazujte v malých množstvách a v čo najtenšej vrstve, aby tam nevznikalo veľa vody. Tá má za následok tvorbu kryštálikov ľadu, čo poškodzuje štruktúru ovocia a zeleniny, a znižuje aj ich nutričnú hodnotu.
  18. Brokolica a karfiol majú radi vlhkosť. Brokolicu skladujte v pohári s vodou zakrytú vlhkým uterákom, karfiol do neho zabaľte úplne celý. Vodu v pohári aj uterák pravidelne meňte.
  19. Hrozno ostane šťavnaté, ak ho vložíte do polyetylénového vrecka alebo potravinovej fólie a dáte ho do chladničky. Veľké zväzky však rozdeľte na menšie, aby sa spodné bobule nepopučili.
  20. Zemiaky vám vydržia dlhšie, ak k nim pridáte jedno či dve jablká. Taktiež sa vyhnite ich skladovaniu na slnku a uložte ich do drevených alebo plastových boxov.

Autor: Monika Milanová
Foto: DEFotolia